Waarheidsdocumentatiecentrum
met "Feestelijke huldiging"
Liesje Diemont

De meeste mensen dromen van een mooie realiteit. Bij het waarheidsdocumentatiecentrum wordt deze droom werkelijkheid.
In het waarheidsdocumentatiecentrum van Liesje Diemont kunt u uw waarheid laten documenteren. U vertelt uw verhaal. In het waarheidsdocumentatiecentrum wordt hieruit de waarheid gefilterd. Deze waarheid wordt bezongen tijdens de "Feestelijke huldiging" door enkele supergetalenteerde muzikanten. Om ervoor te zorgen dat iedereen op de hoogte is van de waarheid zullen er flyers uitgedeeld worden en zijn er zullen T-shirts waarop de waarheid is gedrukt. Als side-kick  zal de heer W.H. Diemont reageren op al uw vragen door u de waarheid te zeggen. Hopende hierbij één van 's werelds meest essentiële vragen op te lossen, verwelkomen wij u bij het Waarheidsdocumentatiecentrum met "Feestelijke huldiging" van Liesje Diemont.

Data:
Vrijdag 27 juli
Zaterdag 28 juli
Zondag 29 juli

Lokatie:
Lange Voorhout

"Met Liesje Diemont op zoek naar de waarheid"
Door Gerrit Jan de Rook


O.k. Liesje Diemont dus. Nooit van gehoord maar dat zegt niks. Ik google: ze is van 1980, komt uit de Achterhoek waar ze als kind in de moerassen hutten bouwde. Ze studeerde in Den Bosch en woont nu in Tilburg. Begon in 2005 met een frietkot en bouwde dat uit tot een miniwinkelcentrum: Keten 't Hartje, een HairstylingCafetariaPodiumDancingBarGokken-complex. Zo wil ze knokken tegen kapitalisme en bureaucratie. Ze wil het hart combineren met handel, probeert onrendabel en imperfect te opereren en haar eigen lengte (1 meter 63) als standaardmaat te hanteren. Beter supersubjectief, idealistisch en dromend ten onder dan doorsnee, pragmatisch en realistisch zegevieren?
En dan is er ook nog de heer W.H. Diemont. Ook maar even googelen. Niet niks: publiceerde over duurzaam bosbeheer en 'wetlands en waterbirds'. Promoveerde op de noodzaak van  het afplaggen van heide. Verandert steeds weer van vakgebied en is nu actief op het gebied van financiering van duurzame ontwikkeling van het platteland in Europa en duurzaam bosbeheer in de tropen.

Vrijdag. De eerste dag van het WaarheidsDocumentatieCentrum. Als ik na tweeën het Voorhout opfiets, zit iedereen nog gezellig aan een grote tafel te eten. Hoewel ik anoniem had willen functioneren, gooi ik het roer maar om, ga naast W.H. (Herbert) zitten en we kouten wat: 'Ik ben altijd baas geweest maar nu ben ik ingehuurd als personeel.' De tijd dringt en iedereen gaat weer aan het werk. Bij Liesjes WDC-toren: een hemelsblauwe, twee verdiepingen hoge houten constructie die doet denken aan een vliegveldtoren, staan al wat mensen. Herbert spreekt hen aan en verzoekt ze een enquêteformulier in te vullen waarmee hun WaarheidQuotient vastgesteld kan worden. Na ongeveer honderd antwoorden kan dan het waarheidspeil van Den Haag worden bepaald.
Bij de controle blijkt dat de antwoorden op zeven vragen altijd goed zijn omdat het antwoord op vragen als 'U bent slimmer dan uw ouders' niet te controleren is. Slechts twee vragen hebben een verifieerbaar antwoord  (zoals 'In Nederland is vissen de grootste sport') en één vraag is onbeantwoordbaar ('Vissen houden niet van u'). Het antwoord op die vraag wordt daarom fout gerekend. Ik vind dat niet juist maar voor klachten verwijst 'het personeel' wat lafhartig naar 'boven'.

Hoe dan ook, het beoordeelde formulier wordt met enig handgereik overhandigd aan de directeur in de hoge uitkijkpost om te worden gekopieerd (indien de bezoeker dat wenst) en verwerkt. Discussie over 'de waarheid' wordt eveneens opgewekt door een bord aan het WDC met een Waarheidsmenu - De waarheid groeit!! De prikklok. Het hiernamaals. De Natuur. De koe.- evenals twee borden die 'De waarheid over de tour' beloven. Na alle dopingellende een uiterst actueel thema. Die waarheid ziet er ongeveer als volgt uit. De tour bestaat al meer dan honderd jaar. Miljoenen mensen hebben in die periode een tour gereden die ze nooit hebben gewonnen en dreigen aan frustratie ten onder te gaan. Voor die miljoenen mensen is de Tour de dope. Daarom komt er volgend jaar zeker weer een Tour.
Twee damborden worden benut om het hiernamaals aan te tonen. Door de thermodynamica bewegen atomen en moleculen. Zolang alles nog onbepaald is, heeft - althans volgens Herbert - de tijd geen richting en bestaat het hiernamaals. Daarom moet de mens eerst tot atomen reduceren - waar de tijd geen richting heeft - om in de eeuwigheid te worden opgenomen. Ik probeer hier dit betoog naar waarheid te reconstrueren maar met het begrip 'richtingloze tijd' weet ik niet goed raad. Bestaat dat eigenlijk wel? Maar ja, ik ben Einstein niet...

Liesje en Herbert zijn dat ook niet en pretenderen dat ook niet. Liesje heeft dit Instituut bedacht en vormgegeven. Het is niet alleen doordacht qua uiterlijk - de toren verheft zich weliswaar fysiek boven het volk doch ontkent zijn houtje-touwtje-functioneren niet - maar ook qua invulling: het vragenformulier, de discsussiethema's en de waarheidsmeter. Het spel wordt serieus en volgens de regels gespeeld: oppassen voor leugens, alle gegevens moeten controleerbaar zijn en acceptatie en certificatie zijn het doel, opdat groei mogelijk wordt. Liesje mikt hoog en probeert de top te bereiken. Met strikt artistieke middelen en Monopoly-achtige ambities wil ze de wereld veroveren. Overnemen? Infiltreren? Beïnvloeden? We zullen de waarheid ooit ontdekken.

PS1
Op de tweede dag is de situatie verandert. Liesje is afgedaald naar beneden en gaat eveneens de dialoog met het publiek aan. Het WDC wordt beplakt met haar tekeningen met waarheden van bezoekers. En de twijfel slaat toe: Bestaan er wel waarheden? Heeft het WDC wel nut?

PS2
Op de laatste dag vindt de feestelijke huldiging van de waarheid plaats. Een Amerikaanse gitarist speelt liedjes en een Haagse dame zingt dat er maar één waarheid is. Liesje besluit met een speech: enquêtes deugen niet want de waarheid is niet in woorden te vangen. Maar gelukkig geeft de barometer van het Haagse waarheidspeil wèl de hoogste stand aan.