Dit is deze TACTIE
Dit is Dit

De gratis taxi van het beruchte kunstcollectief Dit is Dit brengt u graag in gezelschap van de Dit is Dit-artiesten naar elke gewenste locatie binnen de gemeente Den Haag! Het Kunstcollectief Dit is Dit staat bekend en berucht om de acties en projecten die zij initieert.
Met deze actie stelt het collectief een gratis taxi ter beschikking aan het publiek. Zo wil het collectief de bezoekers van Den Haag Sculptuur uitdagen om spontaan een avontuurlijke excursie te ondernemen. De taxi rijd je in principe naar iedere gewenste plek binnen Den Haag en heeft als vaste standplaats 'Den Haag Sculptuur'. Je wordt tijdens de rit vergezeld door de knapen van 'Dit is Dit', wat een sensatie op zich genoemd kan worden. Hoe meer mensen in de taxi zitten, hoe beter. Je eigen aanwezigheid maakt het avontuur compleet. Je reactie en interactie met de medepassagiers, de 'Dit is Dit' chauffeurs en 'stewards' en de taxi zelf, zullen elke keer tot een andere sensatie leiden.

Data:
Vrijdag 13 juli
Zaterdag 14 juli
Zondag 15 juli

Lokatie:
Van en naar BVHA, Lange Voorhout

Een taxi naar Stroom alstublieft
Door Carolien van den Akker

We bestellen een taxi bij het Bureau voor Hedendaags Avontuur. Hoewel we er te voet hooguit acht minuten over zouden doen, nemen we graag de gratis taxi van het kunstcollectief Dit is Dit. Een dame wil ook mee. Ze wil naar de Parade, en spaart graag een strip uit op haar strippenkaart. Ze blijkt een vaste klant te zijn.
Binnen tien minuten komt er een Renault Espace aanrijden over het Lange Voorhout. Het logo van Dit is Dit siert de zijkant. Drie jonge mannen en een vrouw springen uit de auto. Ze hebben zich uitgedost in witte pakken en dragen grote zonnebrillen. Het team zou zonder meer kunnen figureren in de ontgroeningsweek van een studentenvereniging. Als we Dit is Dit vertellen dat Stroom ons reisdoel is, krijgen we een afkeurende blik. Veel te dichtbij natuurlijk. Op naar het terrein van de Parade dus, want dat is tenminste een fatsoenlijke taxirit.

Gedrieën nemen we plaats op de achterbank van de Espace. We zijn omgeven door de crew van Dit is Dit. De bijrijdersstoel voorin wordt direct in de picknickstand gezet. De twee crewmembers die in de stoelen in de laadruimte achter ons hebben plaatsgenomen, bieden ons een drankje aan. Taksi, tropisch fruit, uit een pakje. De dame die met ons meerijdt rookt een Russische sigaret uit een van de beduimelde pakjes die met elastiek aan de hoofdsteun van de bestuurdersstoel zijn bevestigd. Er zijn ook appels en speculaas aan boord. Ik word zelfs getrakteerd op een heerlijke nekmassage. Dit is Dit doet zijn uiterste best om de taxirit zo aangenaam mogelijk te maken. Ook zijn de hosts bijzonder geïnteresseerd in hun passagiers. Op een ouderwetse typemachine kunnen klanten live verslag doen van hun ervaring in de taxi. Jammergenoeg heeft het lint het begeven waardoor er slechts een enkel A4'tje is beschreven. Als ik gegeten en gedronken heb, krijg ik de plastic microfoon van een My First Sony onder mijn neus geduwd. Tijd voor een diepte interview. 'Wat vind je van de taxirit tot nu toe?' Graag een bijdehand antwoord. Dit is Dit wil wat te lachen hebben tijdens het werk.
Dit is Dit biedt meer dan een taxiservice. Als je een Twents meisje bent of een Amerikaanse tourist, krijg je een speciale behandeling, een grand tour Den Haag. Wij rijden via Madurodam, de visafslag van Scheveningen en het terrein van de Norfolk Line via Duindorp naar Stroom. Onderweg krijgen we allerhande tips over goede restaurants en andere uitgaansgelegenheden in de regio.

De auto ziet er fantastisch uit. Het is het vroegste model van de Espace, bouwjaar 1988. Het rood van de lak is vaal geworden en de typisch geruite bekleding heeft flink te lijden gehad. Nostalgische gevoelens bekruipen mij. Ik verlang terug naar auto's met karakter uit het pre-Hummer tijdperk. Dit is Dit is ook zeer aan de auto gehecht. Sterker nog, het hele project is ontstaan uit de wens van het kunstcollectief om een auto te bezitten. En als ik 500 euro -de helft van de aankoopprijs- bied om de Espace vijf weken te lenen voor een rondreis door Oost-Duitsland en Polen, is het antwoord negatief. Nee, hoor, geen denken aan. Zo lang willen ze van hun nieuwverworven rijplezier geen afstand doen.